Katten endrer sine fysiske og psykiske behov gjennom livet. Noe man bør tenke på om man f.eks. har en eldre katt og skaffer seg en kattunge. De vil være i ulike faser i livet og det kan fort oppstå konflikt mellom kattene om ikke eier følger godt med og forhindrer at den eldste katten blir forstyrret av en energisk kattunge.
Ellers vil jo katten endre seg litt gjennom livet akkurat som menneskene, etter hvert som
Kattunge 0-6 måneder
Kattungen blir født etter ca. 66 dagers drektighet. Den er både døv og blinde i sin første leveuke, men orientere seg via luktesansen. Etter en ukes tid begynner øynene å åpne seg. All maten den trenger får den via morsmelk som også inneholder beskyttende antistoffer.
Kattungen sover omtrent 90% av tiden de første ukene.
I perioden 3- 8 uker etter fødsel kommer kattungens melketenner, 26 stykker.
Tannfelling skjer mellom 3 og 6 måneders alder, 30 permanente tenner.
Ved 1 måneds alder kan den så smått introduseres for fast føde tilpasset små kattunger.
Kattungene kan flytte til nye hjem ved ca. 12 - 14 ukers alder, det vil være individuelle ulikheter i ett kull.
Kattene blir gjerne kjønnsmoden i slutten av denne perioden, noen kan få løpetid allerede i 3-4 måneders alder. Derfor bør man ikke la virile dyr gå utendørs. Det er vanlig å kastrere og idmerke både hunn- og hannkatter rundt 4-6 måneders alder.
Juniorpus: 7 måneder - 2 år
En aktiv livsfase hvor katten er høyt og lavt og utforsker verden med alle sine sanser og ferdigheter. De vokser fortsatt og trenger tilpasset fôr som gir nødvendige næring.
Viktig å legge inn gode rutiner og aktiviteter så katten finner seg godt til rette i hverdagen og får nok stimuli av kropp og hjerne.
Ikke uvanlig at det kan komme skader i forbindelse med f.eks. fall eller andre uhell mens de tester ferdighetene sine, eller når de blir utfordret av andre katter i nabolaget. Husk å ta en årlig helsesjekk og glem ikke tannsjekk.
Voksen 3 - 6 år
Nå er katten ferdig utvokst og man kan merke at katten er moden mentalt.
Den er gjerne roligere. Spesielt om vinter med kuldegrader og snø.
Husk årlige helsesjekk og følg med tannhelsen.
Pass på at kattene ikke blir overvektig, spesielt i vinterhalvåret om pus er mye inne og mindre i aktivitet.
Kattens personlighet er tydelig og om man ønsker seg en kosete katt, kan det være fint å få en katt i denne alderen, gjerne en omplasseringskatt.
Moden 7 - 10 år
De første tegnene på at katten begynner å nærme seg senior kan komme, kanskje litt lysere rundt snuten. Kanskje mer kosete og mer hjemmekjær.
Den har fortsatt ungdommelig glimt i øyet og blir gjerne bli med på en lekerunde.
De første symptomene på at helsen blir dårligere for eldre katter kan dukke opp nå, slik som overvekt, diabetes, kreft, høyt blodtrykk, osv. Så pass litt ekstra godt på pus, og følg opp om man ser avvik fra vanlig atferd.
Senior pus 11 - 14 år
Nå vil man merke en pus som er mindre aktiv og som sover mer, kanskje den sover litt tyngre også. Noe kan få litt svakere luktesans, syn eller hørsel, så vær obs på slikt når man omgås pus så den ikke blir usikker i omgivelsene. Kanskje pus spiser litt dårligere, rett og slett fordi maten ikke lukter like fristende som før. Noen katter kan bli usikker ute, fordi de ikke klarer å forsvare seg eller territoriet sitt som før. Det kan være lurt å ha en innedo om nødvendig. Ledd og muskler er ikke like tøyelig, så tilrettelegge hverdagen til pus.Følg med helsen, diabetes, overvekt, artrose, urinveisproblem, sykdommer kommer gjerne gradvis, følg gjerne opp med ett par helsesjekker i året, bedre å være føre var i denne alderen.
Geriatriker 15 år +
Tenk så heldig å få lov å ha sin katt så lenge. Nyt hver en dag og gi all den ekstra kos du har mulighet til, det fortjener den. Amerikanske studier viser at over 40% av kattene ikke er hos dyrlegen i de siste tre leveårene sine, fordi eier tror at atferdsforandringer i denne tiden kun er fordi katten er gammel. En eldre katt kan gå rundt med mye ubehag, men smerter fra skjelett og muskler kan lindres med medikamenter og tilrettelegging i hverdagen. Man bør ta med katten på en eller to ekstra helsesjekker i året i denne alderen. Når sykdom oppstår i denne alderen, baller det fort på seg, så ikke vent med å oppsøke dyrlege.Ingen pus kan leve evig, men gjør alderdommen så smertefri og behagelig som mulig.
© 2021 Norsk Huskattforening. All rights reserved .