Utekatt

Pexels Pixabay 236603

Skal katten være utekatt, anbefaler vi sterkt å kastrere og id-merke den FØR den begynner å være ute.

Har man trygge utemuligheter som gjør at katten kan gå fritt så er det mange positive fordeler ved det. Ute får kattene utøve sin naturlige adferd som jeger, og får rikelig med fysisk aktivitet, samt får bruke alle sansene sine. De er oftes flinke til å holde nede smågnager bestanden. Husk ormekur ved behov.

Den største trusselen for utekatter er trafikk, andre katter, rovdyr og rovfugler, men pus kan også være uheldig å skade seg på sine utforskende utflukter, både høyt og lavt.
Katter kan også bli innestengt i garasjer, boder osv, både sommer og vinter.
Bor man ved veier som er sterkt trafikkert, høy fartssone, bymiljø med mye trafikk, etc, anser vi det ikke som ett trygt uteområde.

Det å slippe katten løs ute, gjør at man mister kontroll over katten og man vet ikke hvor den befinner seg til enhver tid. Da vet man heller ikke om pus har kommet i trøbbel og trenger hjelp. 

De fleste utekatter jakter og skaffer seg en del av næringen sin gjennom byttedyrene, som gir de et sunt og korrekt kosthold. Det er mindre risiko for overvekt og generelt er utepus en frisk og aktiv pus.


Man bør etterstrebe å ha katteluke hjemme så katten har tilgang til ly fra vær, vind og farer, samt  tilgang til mat og drikke når pus selv ønsker dette.  Huslkalle katter trenger også daglig tilsyn.


Med gps til katten vil man kunne følge med pus utendørs og unngå at pus kommer på avveie, men også bli oppmerksom på endret adferd ute, som kan tyde på feks skade eller sykdom.