Innekatt

Pexels Pixabay 162319

Innekatt vil kreve en mer dedikert eier for å få en fornøyd og tilpass pus. Det er tryggere og mindre risiko for skader fra trafikk, andre katter, dyr eller mennesker. Men man begrenser kattens leveområde og muligheter for naturlig adferd og må derfor må man være bevisst hvordan hjemmet, aktivitetene og hverdagene tilrettelegges for pus.

For mange vil det være lurt å ha 2 katter, gjerne på samme alder sammen, så de kan ha underholdning og selskap i hverandre, med det vil igjen kreve at man har ressurser til å imøtekomme behov for 2 katter, som fôr, mat, dyrlege, plass osv.

Kanskje det er katter med helseutfordringer, (blind, døv) tidligere hjemløse katter som ikke ønsker å være ute, eller eldre katter som faktisk vil være inne, som søker etter et hjem med innemuligheter, det kan være fine alternativ og man hjelper noen katter som trenger ekstra omsorg.

Innekatter er ikke utsatt for samme farer og risikoer som en utekatt, men selvsagt kan en innekatt være uheldig selv om den er inne. Fall ut av vinduer og terrasser forekommer, husk å sikre slike områder. Selv om pus bare skal være inne, så er det like viktig å id merke den, ganske ofte ser man etterlysning av innekatter som er på avveie utendørs. Spesielt om sommeren når vinduer og dører fort kan bli avglemt.

Atferdsutfordringer og overvekt er ikke ukjent problem hos innekatter. Innekatten må få utløp for alle deres sanser og atferdsbehov, for å unngå atferdsproblemer.
Jakt og fange bytter er en av de viktigste atferds behovene. Lek med viftestang, gjerne med fjær, spennende for katten å jakte på, og avslutt gjerne leken med et måltid.

Gode rutiner på lek og aktivitet er viktig for pus sin trivsel, jakt, fangst, bytte, måltid, vask og hvile. Katter vil gjerne ha flere men korte økter i løpet av en dag.

Innekatter kan godt luftes i sele på tur om de tilvennes dette, det vil gi de mange flere muligheter til å bruke sansene sine og få beveget seg rikelig.

Innendørs må kattene har nok doer, klorestativ eller muligheter til å komme i høyden, fine gjemmesteder å trekke seg tilbake om de trenger litt fred.
Spesielt om man har barn eller andre dyr i huset.