Fôr

Pexels Snapwire 730896

Katten er en ren kjøttspiser og skal ha et kjøttbasert kosthold, for å ha et sunt og godt liv.
Det finnes mange ulike fôr, men hva som er det perfekte fôret for din katt kan være vanskelig å si, katter har ulike behov, men bruk et kvalitetsfor- enten fra dyrebutikk eller fra veterinær.
Fôr fra daglivarebutikken eller billig fôr har ofte mye fyllstoffer, lite proteiner, salt, smaktilsetninger, sukker og karbohydrater noe som ikke er bra for katter.

Tørrfor, våtfôr eller råfor?
Her er det like mange meninger som det er katter. Men det viktigste er at det er kjøttbasert og ernæringsmessig tilpasset katt og din katt.

Ønsker man råfôring eller en mer ren kjøttbasert diett er det viktig å sette seg nøye inn i dette så katten får korrekt kosthold, med alle næringsstoffer den trenger til som ett fullverdig fôr.
Husk på at ikke alt av våtfôr er fullverdig, men et tilskudd til tørrfôr.

Ikke gi vegetar- og veganmat til katten, da katter er avhengig av kjøtt i kostholdet sitt for å opprettholde god helse.

Gjør det til en vane å lese innholdsfortegnelsen på fôrsekken til katter, slik at du kan ta bedre valg og for oversikt over hva din katt spiser.

Innholdes-oversikten på fôrsekken oppgis alltid det som fôret inneholder mest av først, og så går det i en rekke nedover. Derfor burde de første ingrediensene være kjøtt om ikke det er spesialfôr for katter med sykdommer urinveier, lever, nyrer, allergi og div andre ting da bør man følge veterinær sine råd og fôranbefalinger.

Det finnes fôr for kattunger, voksne, eldre, steriliserte, slankefor, sensitiv, fordøyelse, tannhelse, urinveier, pels, våtfôr, tørrfor, fullfor og tilleggsfôr i de fleste merkene.
Man kan godt variere litt smaker og fôr om ikke katten har sensitiv mage, så katten får ulike fôr preferanser, kanskje man finner noe katten liker super godt, sånn passe godt eller ikke liker.
Da har man mulighet å friste pus med noe ekstra om den feks er syk, på reise, eller trener.

Fôrer man bare med tørrfor, er det ekstra viktig å ha vann tilgjengelig, gjerne en vann fontene, vann i bevegelse stimulerer gjerne katten til å drikke mer.

Husk alltid å ha vann tilgjengelig for pus.
Gi gjerne små måltider flere ganger om dagen, om ikke pus har fri tilgang.
Kan fint gi ett måltid med våtfor.
Bland litt vann i vårfôret så får pus i seg ekstra væske.
Gi pus fôr som er tilpasset katt.

Mat som er skadelig/giftig pus:
Alkohol, avacado, belgfrukter, kål, druer, rosiner, gjærdeig, koffein, løk, hvitløk, 
nøtter, sjokolade, sopp, tomater, aubergine, sukker og søtningsstoffer.